Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

laden...
0
0
0

Status

Dit plan kreeg genoeg likes en is door naar de haalbaarheidstoets

De Tuintrail van Oost

Door: Hendrikje Veerman
16 oktober 2020

Wandelingen langs alle groene Parels in de Watergraafsmeer tot een Groenontdekkingstocht. (Science-park-Amstelstation en vice versa)

We gaan vanuit een aantal tuinen en parken: Jeugdland, Anna’s tuin en Ruigte, Tuinpark de Nieuwe Levenskracht, Tuinpark de Hof van Eden,  Kinderboerderij de Werf, Natuurjebestebuur in de sportparken Voorland, Arboretum De nieuwe Ooster, De bloementuin van Darwin, Tuinpark Klein Dantzig, Volkstuinpark Amstelglorie, Park Frankendael, samen “groene wandelingen” ontwerpen, voor jong en oud.
Elk park en iedere tuin krijgt een eigen thema: bijvoorbeeld permacultuur in Anna's tuin en Ruigte, vlinderidylle in sportpark Voorland, bloemenpracht in de bloementuin van Darwin, Bijenweelde in Amstelglorie.
We wandelen van station tot station, van Station Sciencepark naar Amstelstation en vice versa.

De wandelingen zijn niet alleen bedoeld voor wandelaars in het algemeen en families uit de buurt, maar gaan ook gericht bekend gemaakt worden bij het maatschappelijk werk en de huisartsenpraktijken in Oost Watergraafsmeer. We denken aan mensen met diabetes, depressie, burnout of eenzame mensen die samen wandelingen willen maken.

Door samen te werken in een cluster van groene partijen hebben we de kennis over het groen in de buurt en de educatieve, culturele en sociale activiteiten die daar ontwikkeld zijn, gebundeld en gedeeld. Ook leggen we hierbij een basis voor de toekomst waarin we veel mogelijkheden zien in het sociale domein, om de toegankelijkheid van de tuinen en de parken voor buurtbewoners nog meer te kunnen vergroten. Dit wordt o.a beschreven in de uitvoeringsstrategie volkstuinenbeleid 2020 in Amsterdam en is de uitdrukkelijk wens van de gemeente.

Er moeten met dit doel wel de nodige tools ontwikkeld worden om de kennis en activiteiten van de parken en de tuinen toegankelijk en zichtbaar te maken. We denken aan een poster, flyers, een app, een boekje, een audio-tour, QR-codes, podcasts per tuin etc.

De gemeente Amsterdam hecht aan een duurzaam gezond stadsdeel: samenwerking van diverse groene organisaties en het organiseren van wandelingen leiden tot een gezonde levensstijl en tegelijk ook tot sociale cohesie. Het wordt makkelijker voor mensen die zich eenzaam voelen hierbij aan te sluiten. Op veel plekken kan in de buitenlucht vrijwilligerswerk worden gedaan, waarvan veel mensen nu niet op de hoogte zijn. Zeker in onzekere Corona-tijden willen we mensen inspireren om tijd in de buitenlucht door te brengen.

De Groenontdekkingstocht neemt flink wat kilometers in beslag en het is logisch dat het ook aantrekkelijk is om tussendoor ergens uit te rusten en wat te nuttigen in een horeca-gelegenheid. We gaan met allerlei horeca-gelegenheden die binnen de wandeling vallen afspraken maken om met een speciaal aanbod te komen voor wandelaars, individueel of in groepsverband. Horeca-gelegenheden hebben het zwaar in corona-tijd en dit is een steuntje in de rug. Voor hen moet een aparte plek op de poster, flyer worden gemaakt zodat het gemakkelijk is het aanbod te lezen. Uiteraard binnen de normen die het RIVM eraan stelt. Het kan dus zijn dat men van tevoren moet reserveren.
 
De Groenontdekkingstocht kent verschillende varianten: voor de LA wandelaars de gehele wandeling van station tot station, (van station SciencePark naar Amstelstation en vice versa) voor (groot)ouders en hun kinderen kleine speelse ervaringstochten met beloning: zoals na het bloten-voetenpad en de zintuigen-tuin in Jeugdland een mooie kleurplaat met een drankje, of na de speurtocht in de kinderboerderij een ijsje. We zullen voor de wandelvarianten zogenaamde "knooppunten", ontwerpen. Voor wie slecht ter been is, zijn kleine rondwandelingen mogelijk per park of tuin afzonderlijk, ook in een rolstoel.
Ook zullen er voor een paar tuinparken zomer,- en wintervariaties komen, in verband met de sluitingstijd in de winter. (tussen 1 oktober en 1 april zijn NieuweLevensKracht en Hof van Eden voor wandelaars gesloten). Dit is nodig ivm vandalisme en inbraak. 
De tuinparken Amstelglorie en Klein Dantzig zijn in de wintermaanden tot 17.00 uur voor wandelaars open. Dat zullen we op de poster en flyers natuurlijk vermelden.

We ontwerpen de volgende producten:
Een poster, flyers, een podcast, (QR) bordjes in de parken, een audio-app, flyers, speciale belevingstochten voor (groot)ouders en kinderen. 

Voor PR en Werving maken we gebruik van de bestaande on-line platforms, zoals Hallo Watergraafsmeer en Buurtgroen020

Eind 2021 plannen we een evaluatiemoment in, om de kijken wat er goed ging en wat minder. Ook willen we met  blik op de toekomst kijken met wie wij, de groene organisaties in Oost, kunnen samenwerken in de WGM. We denken bv aan het ouderenwerk/ welzijnswerk/ opbouw-werk, om met name de sociale component: eenzaamheidbestrijding en het meewerken aan sociale cohesie, te kunnen uitbouwen.
Met scholen, o.a het Wellantcollege, denken we te kunnen werken aan educatieve projecten over o.a. het bevorderen van biodiversiteit, en de noodzaak om klimaat,- en hittebestendigheid in de stad te stimuleren.
Met de Universiteit van Amsterdam kunnen we onderzoeksprojecten opzetten.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Pieter Kole | 20 oktober 2020 18:21

Wandelen is het ontdekken van al het mooie groen in de buurt

Reageren


Carla Bekkering | 20 oktober 2020 19:18

Gezond, leuk, leerzaam, duurzaam, verbindend. Goed voor de bekendheid van al die groene vrijwilligers initiatieven.

Reageren


Jeany Vreeburg | 21 oktober 2020 10:39

Zo belangrijk om een mooi stukje natuur toegankelijk te maken voor alle wandelaars.

Reageren


marijn klaver | 21 oktober 2020 21:13

waardering voor natuur in de stad creëren en respecteren. wandelende onthaasting.

Reageren


Patrick Jak | 22 oktober 2020 08:49

COVID blijft nog wel een tijdje bij ons, zelfs als er een vaccin wordt gevonden. Deze groenvoorzieningen stellen de bewoners en bezoekers van de Watergraafsmeer Corona-proof te recreëren. De manieren om het leven leuk en leefbaar te houden zijn nogal afgenomen maar een wandeltocht, de benen strekken, een frisse neus halen kan nog altijd. De mogelijkheden hiertoe moeten worden beschermd en uitgebouwd, voor ons aller gezondheid.

Reageren
Eef Zevenhuizen | 22 oktober 2020 17:04

Ja, steeds meer mensen gaan op ontdekkingstocht in eigen omgeving/ buurt. Zou hier zeker gebruik van gaan maken.Winnie Brocker | 21 oktober 2020 21:24

Hoe meer groen, hoe beter; hoe meer wandelmogelijkheden, hoe beter.

Reageren


Katinka Hartman | 21 oktober 2020 21:34

Supergoed om iedereen het mooie groen te laten zien

Reageren


Liesbeth Collard | 21 oktober 2020 22:23

Lopen door Oost is een leuke en gezonde manier om de buurt te ontdekken en van het groen te genieten.

Reageren


Wim Kampers | 22 oktober 2020 08:14

Leuk plan, goed voor de bekendheid van de parken.

Reageren


Nelline van der Plaat | 29 oktober 2020 19:53

Zo wordt de stad weer een stukje mooier en kan iedereen er van genieten.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel