Spring naar inhoud
Dit plan is door naar de haalbaarheidstoets

Stemmen

laden...
0
0
0

Status

Dit plan kreeg genoeg likes en is door naar de haalbaarheidstoets

Maak jouw omgeving ruimer, groener en mooier!

Door: Jesse van den Hoven
19 oktober 2020

Elektrische auto's en fietsen delen geeft meer ruimte voor groen, wandelen en fietsen en ontlast het openbaar vervoer.

MeerDelen is een buurtinitiatief van de WatergraafsMEER om onze leefomgeving te verbeteren. Wij streven naar meer ruimte voor groen, wandelen, fietsen, veiligheid, spelen en leven. Dit gaan wij bereiken door elektrische auto’s en (bak-)fietsen te delen, omdat hierdoor minder buurtgenoten een eigen auto of elektrische (bak-)fiets op straat hoeven te zetten. 

Autodelen zorgt ervoor dat er minder auto’s nodig zijn. Als in onze buurt 100 autobezitters overstappen op autodelen, dan hebben zij genoeg aan 20 deelauto’s. Dus hoeven er 80 auto’s niet gebouwd te worden, hetgeen een grote CO2 besparing is. Daarnaast is er een groot tekort aan de metalen in de huidige accu’s voor auto’s, dus het is geen optie dat iedereen een eigen elektrische auto neemt. Autodelen is dus de enige manier om duurzaam auto te blijven rijden. 

Deze 100 autobezitters maken ook 100 parkeerplaatsen vrij en daarmee winnen we 100 keer 20 vierkante meter (bron: https://www.bndestem.nl/auto/anwb-wil-meer-fietspaden-en-snelheidslimiet-e-bikes-anders-vallen-er-nog-meer-doden~ab7538f7/, een parkeerplaats is namelijk groter dan de meeste auto’s), dus 2.000 vierkante meter voor groen, fietsenstalling, spelen, terrassen, wandelen, fietsen, kortom: leven! In deze tijd waarbij wij dicht bij huis moeten blijven is dit extra belangrijk. Kijk op https://MeerDelen.com of https://www.linkedin.com/company/meerdelen voor meer informatie en de actuele ontwikkelingen. Ook kan je daar terecht met vragen over dit project. Iedereen kan meedoen of meehelpen!

Wij streven er naar om binnen een jaar 10 elektrische auto's, 10 elektrische fietsen en 10 elektrische bakfietsen te hebben voor de Watergraafsmeer en in vijf jaar door te groeien naar 100 van elk. De Watergraafsmeer is namelijk door de ligging tussen Amstelstation, Muiderpoortstation en station Science Park en de tram- en busverbindingen bij uitstek geschikt voor het delen van auto’s en (bak-)fietsen. Ook voelt de Watergraafsmeer als een dorp, waarschijnlijk doordat het een zelfstandige gemeente was en door dat dorpsgevoel is het gezamenlijk delen van auto's en (bak-)fietsen veel makkelijk en leuker. Deze burgerbegroting helpt ons om goed op te starten, zodat na de versoepeling van de Coronamaatregelen de buurt al gewend is aan coöperatief elektrisch rijden! 

De elektrische auto’s en fietsen kunnen we snel bestellen, we mogen de auto’s namelijk opladen bij bestaande laadpalen totdat onze eigen parkeerplaatsen met eigen laadpalen gerealiseerd zijn. Naar verwachting is dit project uitgevoerd binnen twee maanden. 

Om te zorgen dat de buurt maximale zeggenschap heeft, worden wij een bewonerscoöperatie en daarmee eigendom van de leden. Wij hebben met hulp van de gemeente twee proefrijddagen georganiseerd en mogen nu 15 parkeerplekken in de Watergraafsmeer gaan gebruiken voor het delen van elektrische auto’s en (bak-)fietsen. Deze al toegezegde parkeerplekken zijn in Middenmeer Noord en Middenmeer Zuid. Daarnaast mogen wij voor elke twee parkeervergunningen die dankzij ons opgezegd kunnen worden een extra parkeerplaats in gebruik nemen. Hierdoor kunnen wij doorgroeien en komt er daarnaast meer ruimte voor groen en leven.

Met dit aangevraagde budget komt een auto en drie elektrische fietsen bij station Science Park, de locatie van de andere twee auto’s worden na toekenning bepaald door onze leden. De proefrijddagen en de inrichting van de parkeerplekken (met laadpaal of fietsenrek) worden betaald vanuit de Europese Interreg subsidie. 

Met deze burgerbegroting willen we fietsen kopen en een aanbetaling doen voor het leasen van elektrische auto’s. Uitvoering van dit project is door het op MeerDelen.com benoemde team van buurtgenoten.


Argumenten

Argumenten voor

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Job van der Grinten | 22 oktober 2020 09:09

Het is duurzaam, zorgt voor minder auto’s in de buurt dus meer ruimte voor o.a. Groen. Daarnaast is het mooi dat Meerdelen een cooperatie is zodat de bewoners zelf eigenaar zijn en zeggenschap hebben over het bedrijf. Dit zorgt voor betrokkenheid en sociale cohesie in de buurt.

Reageren


Argumenten tegen

Nog minimaal 30 tekens.
360 tekens resterend.
Nog geen argumenten tegen

Login om verder te gaan

Hou mij op de hoogteCancel